Design Indaba 2010 – Alejandro Aravena

One of the most thought-provoking speakers at Design Indaba 2010: Alejandro Aravena.

Alejandro is a Chilean architect who focuses on that most challenging of problems – social housing for the poor.  His talk was rather like the projects he showed us: stark, harsh, and with no attempt to soften unpleasant realities.

The audience did not like everything he said.

“Creativity is what you do when there is not  enough knowledge.  If you have knowledge, you do not need creativity.”

He prefers “do tank” to “think tank”.

He stated that people are better off in cities – complete with some frightening statistics of urbanisation.  This contrasted rather with Li Edelkoort’s soft images of all of us getting back in touch with nature on our personal farms.

Alejandro showed us the thinking behind the Elemental project – a project to improve the housing of an informal settlement in Chile.

Elemental wished to deal with this situation by following these principles:

  1. For poor people, location is even more important than is usually the case.  The key question is – “Where is social housing located.”
  2. A house should gain in value.  Social housing should be an investment, not a social expense.

These principles are the exact opposite of those we see in many social housing projects, especially here in South Africa.  Housing for poor people is usually located on cheap land.  Cheap land is far from the centres of activity – far from work, schools and any of the other aspects of daily life.

Social housing is also usually so small and poorly constructed, and located so badly,that it decreases in value.

As Alejandro said – “It’s amazing how fast bad ideas travel”.

The problem is this.  The informal settlement has a finite size, and too many families living upon it. Within the constraints of the budget, they could build

  • Few medium size houses – and then most people have to leave, as there are no houses for them.
  • Many tiny houses – but still not enough, too small, and these houses would be difficult to “expand” as families needs grew.
  • Highrise buildings – which the inhabitants refused to contemplate, and which could also not be “expanded.”

The Elemental project’s solution was this.  The project would plan for the “medium” size houses, but build only half the house.  They would plan (and build) in such a way that more units could fit in, and that the families could easily expand into the “missing” half when they were able to do so.

image from dezeen

In other words:  Elemental built a system of row houses in which half of every unit is missing.  But because they have built the part that requires the most expertise and investment – the load bearing structure, the roof and so on – the inhabitants could expand into the missing voids at a later stage – in any way they liked.

image from dezeen

This also dealt with the pervading problem of social housing – the uniformity and lack of individuality.

But the heart of this project was the level at which the future inhabitants of this project were consulted.

“Can we have families understand the restrictions and help us establish priorities?”

I was particularly impressed with the projects commitment to consulting with the families who were to live in this project.  Plans were not created for them, but with them – from the very beginning of the project.

For example, after explaining the project as Elemental envisioned it, they asked the “family leader” to write and draw their impressions of how the project might be, and used these to inform their own decisions.

image from viviendas

Another example: a decision had to be made about the bathroom fittings.  I had already been decided that the bathrooms would contain baths, not showers – consistent with the vision of creating properties based on middle-income standards.

The budget did not provide for both a bath, and a water heater.  In contrast to what the Elemental team expected, all families chose the bath – something they had never had before, in which they could wash their children and their clothing in privacy.  A water heater needed expensive fuel, which they might not have in the future.

Another aspect I found fascinating was the approach to interior decorating.  Elemental left the interiors as stark and empty as they could, to provide a neutral “stage” in which the families could create their own homes.  This is a contrast to Le Corbusier’s approach, in which the inhabitants had to conform to the architects vision.

image from dezeen

image from dezeen

This also constrasted with the Marcello Rosenbaum presentation in which he shared his “social housing make-overs”.  Rosenbaum showed us project after project of poor housing made pretty -pathetic squats turned into magazine glossy interiors.

The “after” images in the Elemental project could be used as the “before” images in the Rosenbaum project – but they left me with a feeling of hope.  Maybe Elemental have found a way to help people without depriving them of dignity.

Two quotes that stood out for me were:

“In the problem was the solution.”

and

“The most precious resource was coordination.”

You can read more about Alejandro Aravena here:

This post was first published on www.designindaba.com

6 Comments (+add yours?)

  1. ilze
    May 06, 2010 @ 16:09:45

    thank you for this wonderful informative post. also the links are very useful. appreciate that south africa is also looking into social housing as it is in desperate need of utilizing it, but obvoiusly in a much more context related manner.
    thanks again

  2. mashadutoit
    May 07, 2010 @ 12:45:49

    Thanks for your comment, Ilze, and glad you found the post useful. I was so inspired by this talk – its so seldom that one is exposed to something you can really believe in, something that seems really “genuine”.

  3. house garden
    Jun 14, 2010 @ 10:34:05

    I found this page by coincidence, and I love it!
    those messy rooms seem familiar to me.. hmmmm…
    LoL

  4. mashadutoit
    Jun 14, 2010 @ 10:42:41

    Thanks for the visit and the comment, Barbara – glad you enjoyed this post. 🙂

  5. Cleora Maggert
    Aug 30, 2010 @ 23:21:36

    In the beginning just remember it was darked and then someone smiled! try this:

    A bad plan is better than no plan. 🙂

  6. Trackback: New Work: Curry Stone Design Prize | New at Pentagram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: